Piraterij op de Radio Jaren 80

Het begon als een onschuldig iets. We (De 2 buurjongens en ik) noemde het Spionne zendertjes. Kleine printjes met een microfoontje er op die een frequentie tussen 87 en 108Mhz hadden. Gekocht bij Radio Lenzen in Amsterdam. Weinig bereik hadden maar o zo leuk. Al gauw werden de microfoontjes vervangen voor een audio draadje naar de cassette speler om muziek uit te zenden. Al gauw had ik een iets groter printje met een 2n2219a transistor die iets sterker was. Die dingen waren allemaal niet zo heel stabiel en op frequentie zetten was een helse klus. Toen kwamen de wel bekende Stentors in beeld, die heb ik nog liggen hedendaags maar daar is een hoop aan onderdelen uit gesoldeerd.

Later met Over Buurjongen Marcel hebben we 2 identieke zenders gemaakt. Twee trapjes hadden die. Dus de oscillator, Driver en de eind trap. Gebaseerd op de MRF237 die zo een watt of 4-5 gaf.

Aan het balkon op 4 hoog had ik een zelfgemaakte Dipool die kwa SWR helemaal perfect was door er steeds stukjes van af te zagen totdat de meter niet meer uit de hoek kwam. Inmiddels ook een vaste frequentie in gebruik op de 104.8Mhz om dat de keuze tendertijd nog reuze was wegens de weinige zenders die in de lucht zaten.

Ralph de buurjongen naast mij hadden een hond. Wij liepen graag met de hond en Ralph mee, iedereen zendertje aan met muziek, batterijen in een draagbare radio en kijken hoe ver we kwamen. Wat zal die hond het lekker hebben gevonden die lange wandelingen.

Al gauw had ik contact met een paar andere piraten in Badhoevedorp en hadden we Duplex verbindingen waardoor we lekker met elkaar konden babbelen via de ether. Ieder had ook zo zijn eigen frequentie en we zonden ook veel muziek uit. In mijn tijd zat ik geheel mono en heb een week of twee in stereo gezeten met een geleende stereocoder.

 

De Jongens uit Badhoevedorp draaien al best speciale muziek en daar ging mijn interesse ook naar toe. Importmuziek. Muziek wat wij draaien werd maanden al dan niet jaren later een Top 40 hit bij de Hilversumse zenders. Hoe kwam je daar aan? Plaatjes kopen in de platen winkels in speciale bakken waar iedereen altijd voorbij liep. Ook kon je toendertijd bij de openbare bibliotheek (Osdorp) ipv boeken ook platen en singles lenen.

 

Naast zelf draaien en rommelen, had je natuurlijk ook de andere grotere piraten. Decibel, Sjuul, Unique en nog heel wat andere piraten die kort of met minder vermogen zaten (Futureline Radio bijvoorbeeld).

Radio Decibel toen nog met de onbekende Radio Djs uit het heden, Adam Curry, Jeroen van Inkel, Rob van Someren, Simone Walraven en nog vele andere was het interessantst. Die hadden een heel andere stijl van Radio maken, Jingles, effecten, reclame advertenties. Echt programma’s presenteren, bellers in het programma. Echt soort van Amerikaanse stijl. Natuurlijk Adam curry die zijn programma’s in het engels presenteerde was heel apart.

 

Ondertussen Experimenteerde de Jongens uit Badhoevedorp en ik ook met Jingles, geluidseffecten en hadden soms het idee dat de heren en dames van Decibel ook onze experimentjes hoorde en overnamen. In die tijd luisterde de piraten namelijk wel naar elkaar (Er zaten toch al niet veel zenders in de lucht en de Hilversumse zenders alsmede lokale omroep zendertjes waren alleen overdag aan het zenden, s’nachts was er niks op enkele piraten na).

 

Er is ook een tijd geweest dat wanneer Hilversum stopte na 00:00 met uitzenden je via een relais station op de Amsterdamse kabel kwam op de frequentie van Hilversum 1, 2 of 3. Als je genoeg power had kon je de squels open krijgen en kon je snachts Muziek uitzenden op het Amsterdamse kabel netwerk via de Hilversumse frequenties met een super groot bereik natuurlijk. Dat heb ik zelf niet gedaan daar had ik toch geen vermogen voor, maar een andere piraat in de nabije buurt die lukte het wel een aantal keer. Geen idee meer hoe die beste jongen heette maar heb toen een hoop geleerd over een andere hobby (Muziek maken/MIDI/Atari ST). Was een leuke jongen en hebben hobbymatig een leuke tijd gehad.

Toen kwam er wegens andere interesses en andere dingen voorlopig een eind aan de 3meter band ergens begin jaren 90.

Pas in 2007 kocht ik een PCI kaart FM zendertje van een half Wattje waarmee ik een aantal jaar mee uitzond via de meegeleverde kleef antennetje van 30cm lang. Geplakt op de top kap van de PC.

Na een verhuizing een jaar of 4 helemaal niks met radio hobby kunnen doen. Pas op mijn huidige adres heb ik een antenne aan die PCI kaart zender gehangen en kwam ik overigens via een andere band met een buurjongen (Neptunus) verderop in contact die ook 3m piraat had gedaan. Hij kon mij ontvangen en heb een hoop muziek in de lucht geslingerd die maar een paar straat blokken ver kwam. Op een gegeven moment ging die PCI kaart defect. Een aard lus lek voltage had de zender gevonden en kon niet meer gerepareerd worden. De SMD eind tor was niet meer te koop.

Na een tijdje het gemis, toch maar dan via Ali een 7 Watt zendertje gekocht *. En daar draai ik nu mee. Komt ver genoeg. Oke, de muziek stijl is hier in het noord Oosten weliswaar allemaal Nederlandstalig, en dat draai ik ook wel, echter lijkt mij het weer leuk om heel eigenwijs en apart, muziek stijl te draaien die bij mij past, namelijk Import. Er komt nog een echte fabrieks- zender waar ik met iets meer vermogen en een fabrieks- gepiekte dipool mijn smaak eens in het noord oosten wil laten horen. Er zijn al zoveel Nederlandse piraten hier, waar zijn die piraten die zich kenmerken met een eigen stijl? Alles wat ik hier hoor is allemaal hetzelfde, Zelfde Nederlandse plaatjes, zo nu en dan eens een al dan niet dronken DJ die een telefoon nummer van de studio noemt en vraagt om reacties, ontvangst rapportjes en verzoekjes en de luisteraars opnoemt die verzoekjes hebben geplaatst of wat dan ook een band hebben met diegene.

 

Nee vroeger in Amsterdam, dat was prachtig. Dat waren mooie tijden. En superleuk dat Decibel het heel ver heeft geschopt en al vele jaren na stilte een Commerciële zender is geworden met nagenoeg in iets mindere mate de zelfde stijl als uit de piraten tijd.

 

Om tot slot nog een leuk voorbeeld te noemen… Toen Giel Beelen op 3FM met zijn nacht uitzending begon te experimenteren met Webcams en andere visuele spielerij waarna later je kon meekijken tijdens de uitzending op 3FM via Nederland 3 op TV, was Giel Beelen niet de eerste die dat deed. In de jaren 80 werd er ook geëxperimenteerd door SALTO (of de voorloper van SALTO ?, wat nu het huidige AT5 is?). Beeld, Radio, Muziek, Studio, dat werd toen ook gedaan maar zo experimenteel en gepruts dat dat toen niet echt uit de grond is gekomen, dat werd overigens ook snachts gedaan. Toch jammer dat het allemaal hedendaags Commercieel is en tot in de perfectie word gedaan… de begin webcam tijd van 3FM met Giel Beelen was gewoon super leuk om naar te kijken. Experimenteren , doen wat je leuk vind, en voornamelijk geen regels.

 

Eens een radio piraat, altijd een radio piraat.

 

Superstar Radio, Amsterdam vroeger en nu in het Noorden tussen de berg nederlandstalige piraten die soms met enorme vermogens uitzenden… Mot dat nou?

* Sinds september 2023 een 25 Watt zender.