Radio Piraat worden?

Dan heb je aan een zender en antenne nog heel wat andere dingen waar je rekening mee moet houden.

 

De zender.

Deze moet natuurlijk schoon aan de band zitten en een goede antenne met juiste coax kabel en SWR verhouding is niet onmisbaar.

Je hebt vele soorten zenders. Zelfbouw, Ali Zenders, kant en klare zenders en fabriek zenders. Wil je schoon aan de band, is een fabriek zender de beste oplossing. Zelfbouw kan ook maar dan heb je wel goede filters erbij nodig. Filters zijn er om de harmonische spiegel frequenties te dempen. Zodat je bijvoorbeeld niet een spiegel in de luchtvaart band zet met alle ellende van dien.

 

Coax kabel.

De verbinding tussen je zender en antenne is ook best belangrijk. Gebruik geen oude en verkeerde coax. Heb je een korte lengte tot een meter of 5 dan is de dunne RG58U wel geschikt. Wil je een alternatief dunne coax? ga dan voor de iets betere Coax genaamd H155. Is niet duur en betere kwaliteit. RG213 de dikkere coax is ook een goede optie en nog betere specificaties.

 

Antennes.

Die heb je in vele soorten. Dipoles, Slim Jim, J Pole, GP, Richt antennes etc etc als ze maar voor de 3 meterband geschikt zijn.

SWR, de antenne moet gematched en in resonantie zijn op de frequentie waar je op uitzend. Is dit niet zo dan heb je grote kans dat je Zender kapot gaat met name dan de eind tor of buis.

Altijd controleren met een geschikte SWR meter en je antenne aanpassen indien de SWR te hoog is.

 

Audio.

Muziek insturen is een vak opzich. Het is niet zomaar even een kabeltje inpluggen en de muziek starten. De audio kabels moeten goed afgeschermd zijn en eventueel afgeschermd met ferriet clips (10cm vanaf de connector aan beide kanten). Dan heb je geen inslag van de zender en andere stoor signalen op de audio lijn (brom en andere vervelende geluid vervormingen).

 

FM Protocol.

De publieke en voornamelijk de commerciële zenders kun je bijna niet evenaren kwa geluid. Ik vind ze zelf te hard en te gecompressed. Je audio volume moet binnen/op de 75Khz zwaai zitten. Ga je daar over dan ben je over gemoduleerd op afstand. Als je zelf luistert op je radio in de buurt van je zender dan hoor je daar weinig van. De muziek moet ook zo neutraal mogelijk afgespeeld worden. Dus niet aan je eigen smaak aanpassen met bijvoorbeeld veel Bass en hoog. De luisteraar past zijn smaak aan en niet jij.

Om binnen de 75Khz zwaai te blijven kun je bijvoorbeeld je audio monitoren met MPXTOOL.
Verder dien je ook het audio spectrum aan te passen tussen ongeveer 30Hz en 15Khz. Dit noem je bandpass filters. HPF/LPF. Dit om te voorkomen dat je audio tegen de 19Khz stereo pilot toon komt te staan en beneden de 30Hz kan de audio enorm vervormen.
Dit alles kun je via software regelen met bijvoorbeeld StereoTool of BreakAway. Met deze tools kun je ook de muziek zo aanpassen dat het nooit boven de 0dB piekt en het volume verschil tussen de muziek nummers aangepast word. Het doet nog zoveel meer maar daar ga je zelf maar op onderzoek uit.

Al met al is het niet zo vanzelf sprekend en plug & play.  Je moet goed aan de band zitten. Dus van antenne tot audio moet in orde zijn. Maak van je zender geen stoor station.

 

Succes!